Ett regeringsförslag som ska stärka elevernas rätt till bemannade skolbibliotek
Varje skolhuvudman ska ta fram en plan för skolbiblioteket som visar hur det ska stötta elevernas lärande och bidra till mer rättvisa förutsättningar för alla elever.
Förslagen gäller för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och liknande skolformer. Kostnaden för reformen beräknas till 216 miljoner kronor under 2025 och 433 miljoner kronor årligen från och med 2026. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025.
Sverige har idag en utmaning när det gäller barns och ungas läsning, och vi behöver vända den utvecklingen, därför har regeringen föreslagit att stärka elevernas rätt att ha skolbibliotek med personal. Idag är tillgången till skolbibliotek mycket olika. Vissa elever har stora bibliotek med mycket böcker och utbildade bibliotekarier, medan andra bara har några få böcker i ett litet rum. Regeringen vill nu se till att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek.
Skolbibliotek har också en viktig roll i att lära elever hur man söker och värderar information. Dessutom hjälper läsning till att balansera den tid som barn och unga spenderar på sociala medier, säger kulturminister Parisa Liljestrand. Att kunna läsa och förstå texter är viktigt för alla ämnen i skolan och förbereder eleverna inför framtida studier och arbetslivet.
Förslaget innebär att skolbibliotek i större utsträckning ska finnas på den egna skolan och vara bemannade. Bibliotekarier kan tillsammans med lärarna hjälpa eleverna att förbättra både sin läsförmåga och sitt intresse för läsning.
Signerat,
Fredrik Johansson (M), Barn- och utbildningsnämnden
Helene Lundqvist (M), Kultur- och fritidsnämnden