Med ett år kvar till EU-valet…
Om drygt ett år, söndagen den 9 juni 2024 går vi till val i Sverige. Val till europaparlamentet. I skuggan av Brexit har det höjts en del röster om huruvida Sverige ska fortsätta vara medlem i EU eller inte. Skulle Sverige göra sig mer tjänt av ett utträde ur unionen och allt vad det innebär? Det tror inte jag och vi i Moderaterna. Jag har fått möjligheten att skriva om Moderaternas inställning till EU och vad vi vill att unionen ska lägga sitt fokus på.
Vem är då jag? Mitt namn är Joakim Dahlström och är 35 år gammal. Ett av mina politiska uppdrag är som ledamot för Moderaterna i valnämnden i Skövde kommun. Valnämnden har som funktion att vara valmyndighetens förlängda arm i kommunen. Det är sagda nämnd som bland annat ser till att kommunen delas in i tillräckligt med valdistrikt inför de allmänna valen. Valnämnden är också med och ser till att valarbetare ges den adekvata utbildning som krävs för att få arbeta som valarbetare. Jag är född och uppvuxen i Skövde där jag nu bor tillsammans med min familj. Till vardags arbetar jag som gymnasielärare i den anpassade gymnasieskolan i Skövde.
Varför svenskt medlemskap i EU?
Ett välfungerande europeiskt samarbete är avgörande för Sveriges säkerhet och välstånd. Tack vare medlemskapet kan Sverige påverka omvärlden och främja landets intressen i Europa och globalt på ett sätt som annars inte hade varit möjligt.
Under coronapandemin har unionen och dess medlemmar ställts inför tuffa prövningar med bland annat stängda gränser samt sociala och ekonomiska problem. Inte heller förglömma Putins illegala och orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina i vårt närområde. Samtidigt har unionens förmåga att säkerställa den inre marknadens sätt att fungera under krisen varit avgörande för svensk handel med omvärlden. Denna förmåga kommer vara enormt viktig även framöver.
Tydligt fokus på tillväxt, konkurrenskraft och mindre regelkrångel
En klar majoritet av svensk export går till andra medlemsländer inom EU. Den inre marknaden är kärnan i det europeiska samarbetet. Men idag saknar EU en gemensam tillväxtstrategi. Detta i en värld där konkurrensen hårdnar och risken för att ekonomin stannar av är påtagligt stor.
Vi vill bland annat se att ökad tillväxt och konkurrenskraft ska genomsyra all EU-politik. Som ett företagarvänligt parti ser vi också att onödig byråkrati och regelkrångel minskar för att förbättra för företag att verka i EU:s inre marknad.
För en hållbar, EU-gemensam migrationspolitik
Bristen på en fungerande och långsiktigt hållbar EU-gemensam migrationspolitik har bidragit till ohållbara volymer i Sverige under många år. Trots att Sverige tillhör EU:s nordligaste delar geografiskt sett tog vi emot flest flyktingar inom EU i förhållande till respektive medlemslands folkmängd under migrationskrisen 2015. Det är ett tecken på att EU:s regelverk inte fungerat.
Vi vill förbättra den EU-gemensamma migrationspolitiken. Därför är det för oss glädjande nyheter att medlemsländerna nyligen lyckats enas om den gemensamma migrationspolitiken. Inte minst tack vare det svenska ordförandeskapet och vår moderate migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Ett stort steg i rätt riktning.
Klimat- och energipolitiken måste bli effektivare
Klimatfrågan är global och Sverige kan inte på egen hand motverka klimatförändringarna. För det krävs gemensamma lösningar inom EU. Därigenom kan EU komma med goda exempel globalt sett. Det tror vi är rätt väg. Varje spenderat klimatpeng måste göra största möjliga nytta och vi måste fokusera på de allvarligaste problemen.
En europeisk industri som är konkurrenskraftig är en förutsättning för att kunna investera i ny teknik och nya innovationer. Vi behöver därför se till att klimat- och energipolitiken säkerställer industrins framtida förutsättningar att göra just detta. Vi vill bland annat utveckla och skapa bättre förutsättningar med mer och säkrare kärnkraft i Sverige och Europa. Det tror vi kommer att ge industrin den energi och de förutsättningar man i framtiden kommer att vara i behov av.
Den fria rörligheten ska inte gälla kriminella
En av EU:s fundamentala principer bygger på bland annat fri rörlighet. Men de senaste åren har vi sett en ökning av gränsöverskridande organiserad brottslighet. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige begås av utländska stöldligor. För oss moderater är det självklart att kriminella nätverk ska inte kunna utnyttja den fria rörligheten i brottsliga syften. Vi vill att det ska bli lättare att utvisa dömda EU-medborgare som utnyttjar den fria rörligheten i brottsliga syften.
Inför EU-valrörelsen 2024
Jag hoppas att du nu fått en överblick om några av Moderaternas viktiga frågor att driva i EU-samarbetet. Till sist skulle jag vilja tipsa om att hålla utkik efter Moderaternas lista med kandidater till europaparlamentet som fastslås av nomineringsstämman i oktober 2023. Listan i förslaget toppas av Tomas Tobé. Vi har flera ansikten på listan från Västsverige och Västra Götaland vilket är väldigt roligt.
Nu tackar jag för mig och tackar dig för att du tagit dig tid att bildas i moderat EU-politik.
Joakim Dahlström (M),
ledamot - Valnämnden,
ledamot - Kultur- och fritidsnämnden,
ledamot - Skövde kommunfullmäktige
Läs mer:
Moderaternas toppkandidater i föreslagen valsedel till europaparlamentsvalet 2024 plus Västra Götalands kandidater.
#1 Tomas Tobé, 46 år, Stockholm
#2 Jessica Polfjärd, 53 år, Västmanland
#3 Jörgen Warborn, 55 år, Halland
#4 Arba Kokalari. 37 år, Stockholm
#5 Gustaf Göthberg, 30 år, Västra Götaland
#24 Tobias Björk, 34 år, Västra Götaland
#26 Elvira Löwenadler, 23 år, Västra Götaland