Ett livskraftigt lantbruk – En förutsättning för tryggad livsmedelsförsörjning

Våra svenska bönder är hotade. Sedan 1990 har antalet jordbruksföretag minskat med 40 %, och en tredjedel av lantbrukarna är idag 65 år eller äldre. Detta är inte bara en förlust för familjer som tvingats lägga ner sina gårdar, utan också för Sverige och Skaraborg.

Sedan 1937 har antalet nötkreatur i Sverige minskat från tre miljoner till 510 000. Varje förlorad mule innebär en förlust för biologisk mångfald, livsmedelsförsörjning och lokal stabilitet. Idag importeras hälften av vår mat, jämfört med 1990 då vi importerade 25 %. Sverige är endast självförsörjande på spannmål, morötter och socker, trots att vi har goda förutsättningar för både spannmålsodling och animalieproduktion. Vi har bördiga slätter och naturbetesmarker som skulle kunna bidra till ökad inhemsk produktion.

Det finns dock skäl att vara hoppfull. Svenska lantbrukare besitter stor kunskap, och jordbruksforskning ligger i framkant. Vi har blivit mer effektiva och kan nu producera spannmål, kött och mjölk med lägre klimatpåverkan. Fler ungdomar söker sig till naturbruksprogrammen – 2022 var det rekordmånga, 4627 elever. Lönsamheten har också förbättrats något, trots utmaningar som inflation, höga energipriser och Rysslands invasion av Ukraina.

För att säkra en hållbar livsmedelsförsörjning behöver vi stärka den svenska jordbrukspolitiken, med fokus på ansvar och konkurrenskraft.

  • Fler unga bönder: Vi måste locka unga och duktiga lantbrukare som kan driva och starta nya gårdar.

  • Bättre lönsamhet: Lantbruk måste vara lönsamt så att det går att återinvestera och försörja sig.

  • Minskad regelbörda: Lantbrukare bör inte behöva förhålla sig till 648 lagkrav för att bedriva sitt jordbruk.

  • Förvaltning av viltstam: Viltskador från dovhjort, gäss och vildsvin skapar stora skördebortfall och extrakostnader.

  • Minska vargstammen: Minska vargstammen till 170 individer för att skydda jordbruket.

  • Skydda äganderätten: Stärk äganderätten för att skapa stabilitet för lantbrukare.

Kommuner kan också bidra genom att köpa mer svenska råvaror. Skövde kommun ligger i topp med 76,9 % svenska råvaror, det är ett bra exempel att följa.

/Styrelsen, Moderaterna i Skövde

Föregående
Föregående

Nu är våren här

Nästa
Nästa

Årsmöte i Skövde 19 februari – En kväll med tankar om framtid