Avskaffa studiestödet för omställning

Regeringen bör nu lägga ner det misslyckade experimenten med omställningsstudiestödet och visa att de står på arbetslinjens och studenternas sida. Det skriver Simon Wallin, Moderata Studenter i Svenska Dagbladet.

Omställningsstudiestödet har blivit ett misslyckande på alla sätt. De som blir arbetslösa till följd av ekonomins modernisering skulle få hjälp att ställa om och utbilda sig till ett nytt yrke, var tanken med reformen. För detta skulle man kunna få tiotusentals kronor i bidrag och förmånliga lån, allt på bekostnad av nuvarande studenter som fick betala genom höjda räntor på studielån.

Men tanken med reformen har misslyckats och resultatet blivit att högutbildade, utan risk att förlora sina jobb, tagit chansen att hoppa på en kurs av intresse och få betalt för det. Stödet ledde till få omställningar men desto fler som lämnade arbetsmarknaden. Regeringen bör nu lägga ner detta misslyckade experiment och visa att de står på arbetslinjens och studenternas sida.

I samband med Las-överenskommelsen 2022 infördes det då nya omställningsstudiestödet. För att facken skulle gå med på förändringar i Las skulle politiken ge de arbetare som förlorar sina jobb när ekonomin moderniseras en möjlighet att kunna skola om sig och arbeta med något nytt. Då krävdes ett attraktivt högt studiestöd, menade man. Det vanliga studiestödet som studenter har rätt till var för litet för att en person mitt i livet skulle välja bort en högre lön för att studera. Någon våg av arbetare som ställde om kom dock aldrig.

Stödet bygger på ett par principer. Har du arbetat minst åtta av de senaste fjorton åren kan du få drygt 21 000 kronor och ytterligare nästan 14 000 kronor i förmånliga lån varje månad. Förutsatt att du läser en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden. När reformen nu utvärderats av två professorer vid Studieförbundet Näringsliv Samhälle (SNS) framgår att träffsäkerheten varit usel. I rapporten ”Vilka får omställningsstudiestödet?” fastställer professorerna att omställningsstudiestödet inte fått de effekter som efterfrågats. De som beviljas stödet är till större del högutbildade, välbeställda, och har en låg risk för arbetslöshet jämfört med de som får avslag på sina ansökningar. De som har störst risk att drabbas av strukturomvandlingarna i ekonomin var de som var minst benägna att söka stödet.

Resultatet blev alltså att personer som inte riskerar att bli av med jobbet tog chansen att få stora bidrag för att läsa lite kurser man ansåg intressanta. Det går inte att tala om särskilt många arbetare som gavs möjlighet att ställa om och för samhället har det varit pengar i sjön.

Kostnaden behöver dock inte bäras av skattebetalarna. För att finansiera omställningsstudiestödet fick parterna den kreativa och praktiska idén att lägga kostnaden för kalaset på en tredje part som inte satt med i förhandlingsrummet, nämligen landets studenter. Finansieringen av omställningsstudiestödet skedde i huvudsak genom en höjning av räntan på studielånen från 0,05 till 0,5 procentenheter. En tiofaldig höjning alltså. Omställningsstudiestödet har blivit ett omfördelningsverktyg – en slags omvänd Robin Hood – som tar från alla med studielån och ger till de rika mitt i livet.

Detta är särskilt allvarligt i ljuset av att det redan lönar sig väldigt dåligt att utbilda sig i Sverige. OECD har många gånger fastställt att Sverige är det land i OECD där utbildningspremien är som allra minst. En svensk eftergymnasial utbildning omfattande minst två år ger i genomsnitt 22 procent högre lön än en gymnasial utbildning. För OECD:s medlemsländer är motsvarande genomsnitt 54 procent. Att då lägga ytterligare börda på studenterna är inte lösningen.

Regeringen måste nu ta till sig av kunskapen om misslyckandet som omställningsstudiestödet är och inte låta sig blindas av argumentet att detta är något som arbetsmarknadens parter vill ha. Att utvärdera, prioritera, och besluta kring policyförslag är politikens kärnuppgift. Arbetsmarknaden behöver ny och effektiv politik för att säkerställa att kompetensförsörjningen hänger med i teknikens innovationer. Omställningsstudiestödet har visat sig vara fel svar på det.

Detta dåliga experiment, som startades av den föregående socialdemokratiska regeringen, är en del av en bidragspolitik som tar människor från jobbet till soffan. Allt med kostnaden riktad mot landets studenter. Regeringen borde återupprätta arbetslinjen, avskaffa stödet och åter sänka räntan för landets studenter.

Simon Wallin,
riksordförande Moderata Studenter

Länk till debattartikeln (publicerad 2024-11-02):
https://www.svd.se/a/wgx2R5/moderata-studenter-avskaffa-omstallningsstudiestodet

Föregående
Föregående

Politikutvecklingsdagen - Tema trygghet och säkerhet

Nästa
Nästa

Skadevi Cup och dess betydelse för kommunen